Juurihoito Kansallisteatteri

Käytä hammaslankaa ja sano rakas


Miika Nousiainen: Juurihoito. Ohjaus ja dramatisointi: Aleksis Meaney. Lavastus: Katri Rentto. Pukusuunnittelu: Anna Sinkkonen. Valosuunnittelu: Kare Markkola. Äänisuunnittelu: Jussi Matikainen. Kantaesitys Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä 16.11.2016.
 
Markku Maalismaa ja Esa-Matti Long ©Tuomo Manninen
Pekka Kirnuvaaran hammasta pakottaa tutulla tavalla ja hän tietää, että nyt tarvitaan juurihoitoa. Hammaslääkärin vastaanotolla käynnistyy värikäs tapahtumasarja, joka mullistaa monen ihmisen elämää. Vakavamielisen lääkärin ja copywriterina toimivan Pekan sama sukunimi kuljettaa miehet aina maailman toiselle laidalle.

Miika Nousiaisen kirjoittamassa Juurihoito-näytelmässä avataan tulehtuneen hampaan kanavaa, jotta päästään hoitamaan kipupistettä. Sen rinnalla avataan muita kanavia, jotta saadaan näkyviin Pekan ja yllättäen rinnalle putkahtavien sukulaisten hämärä menneisyys.

Käsiohjelma kirjaa ydinkysymyksiksi: Kuka olet? Minne menet? Puudutetaanko? Kaksi ensimmäistä kuvaa näytelmän vakavaa virettä ja kolmas Nousiaiselle tuttua nurjan puolen koomista äkkikääntöä.

Pekka oli kolmen vanha, kun isä häipyi totaalisesti. Nyt on oma avioliitto katkolla ja mies tuntee epäonnistuneensa isänä ja miehenä. Alussa raotetaan hylkäämisen teemaa verkkaisesti, mutta kun Pekka saa näppeihinsä johtolangan pään, vauhti kiihtyy, määränpäät vaihtuvat ja tyyppigalleria kasvaa. Näyttelijäkaartikaan ei riitä vaan mukaan tempaistaan näyttämömiehet. 

Aleksis Meaneyn dramatisoima ja ohjaama esitys on vallaton tyylien sekoitus. Dialogipohjaiseen draamaan on ujutettu ikään kuin joulukalenteri. Jokaisen luukun takaa avautuu uusi yllättävä tyyli ja sisältö teemoineen. Katri Rentto on suunnitellut lavastuksen, jossa läpikuultavien seinämien rajaamat tilat avautuvat tehokkaasti uusiin tilanteisiin ja paikkoihin. Äänimaailma on rikas ja videokuva kuljettaa.

Näytelmään on kirjoitettu melkoinen määrä punchlineja. Näitä koomisia elementtejä on aseteltu paikoin niin, että katsoja tietää odottaa, että kohta se tulee. Väliin mahtuu myös lauluosuuksia, joista suoriudutaan erinomaisesti, ja solisteiksi nousevat jopa kenguru ja koala.

Näyttelijäntyö on hieman epätasaista. Esa-Matti Long vie Pekan roolin hämmentyneen oloisena läpi näytelmän. Markku Maalismaa rytmittää puheensa hienosti ja on verrattoman hupaisa kuivakkana hammaslääkärinä.

Kaksikon matkalle osuvia ihmisiä näyttelevät Pirjo Lonka, Annika Poijärvi, Petri Manninen ja Anna-Riikka Rajanen, joka on mielenkiintoinen uusi tuttavuus minulle.

Matka on mainio jana, jolle täplittyy elämän peruskysymyksiä. Onko rakkautta? Mitä pitää suvaita ja mitä antaa anteeksi. Mikä on tärkeää? Sen selvittämiseksi tulee tehdyksi aboriginaalien mieheksi tulemisen walkabout-riitti, jonka lopputulema on, että pitää käyttää hammaslankaa säännöllisesti ja sanoa useammin toiselle ääneen rakas.

Juurihoidon luukut aukeavat ©Tuomo ManninenHämeen Sanomat 18.11.2016

Kommentit