Päiväni murmelina – HKT

Päiväni murmelina vyöryy turhan täytenä


Danny Rubin ja Tim Minchin: Päiväni murmelina, musikaalikomedia. Suomennos: Reita Lounatvuori (teksti) ja Hanna Kaila (laulut). Ohjaus Samuel Harjanne, kapellimestari Eeva Kontu, koreografia Simon Hardwick, lavastus Peter Ahlqvist, pukusuunnittelu Elina Kolehmainen, valosuunnittelu Palle Palmé, äänisuunnittelu Kai Poutanen. Suomenkielinen kantaesitys 3.9.2020 Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. 


Pikkukaupunki juhlii Murmelipäivää ©Robert Seger

En ole nähnyt elokuvaa Päiväni murmelina. Ennen Helsingin Kaupunginteatterin esitystä ei siis ollut suuremmin ennakko-odotuksia. En toki ole voinut välttyä tiedolta, että elokuva oli aikanaan suuri hitti, ja googlasin sen verran, että tiedän, mistä on kyse. Esimerkiksi American Film Institute valitsi vuonna 2000 Päiväni murmelina sadan parhaan amerikkalaiskomedian joukossa sijalle 34. Siispä avoimin mielin elokuvan pohjalta tehtyä musikaalia katsomaan.

Näyttämöllä on pikkukaupunki. Tv:stä tuttu itsekeskeinen säämies Phil (Lari Halme) saapuu sinne ryhmänsä kanssa tekemään juttua vuosittain vietettävästä Murmelipäivästä. Keikka tuppukylässä ei kiinnosta ja Phil haluaisi pois niin nopeasti kuin mahdollista. Mutta hän joutuu myrskyn vuoksi jäämään kaupunkiin, eräänlaiseen aikasilmukkaan ja aloittaa jokaisen aamunsa yhä uudelleen samana helmikuun Murmelipäivänä. 

Juonen tasolla yritän etsiä sanomaa, jota kyllääntynyt sankari toistuvien aamujen kautta kertoo. Pikkukaupungin väki on sympaattisen hömelöä. Kaikkea on runsaasti, niin tanssia, laulua kuin koomisia elementtejä, sekä puvustuksen ja valaistuksen värikylläisyyttä. Musikaalikomedia toteutuu visuaalisen ilmeen kautta taatusti. Mutta saanko kaiken keskeltä kiinni sanomaa? 

Halmeen Phil on raamikas ja uskottava ylimielisenä julkkisdiivana ja selviytyy lauluosuuksista ilman suurempia ongelmia. Niitä syntyy muutoksen mielenliikkeiden kuvauksessa. Kiihkeä tempo ei ole omiaan henkisen kasvun kaverina. Jokin minua hiertää näyttämödramaturgiassa. Kaipaan rauhoittumisen paikkoja, dynamiikan vaihteluita. Ollakseen pikkukaupunki, näyttämöllä on suurimman osan aikaa melkoinen määrä väkeä, häsläystä ja melua. 

Maria Lundin Ritan rooli uutislähetyksen assistenttina kulkee kuin kaiken rinnalla, omaa tietään, kiirehtimättä. Lund on valovoimainen ja laulaa upeasti. Hän on ehdottomasti tämän esityksen helmi. 

Nuivan suhtautumiseni syynä saattaa olla se, että tarinan sanoma ja esityksen ulkoasu ovat niin usein ristiriidassa. Heti ensi-istumalta jouduin toteamaan, että äänentoiston volyymiei säästelty. Eeva Kontun johtama orkesteri soi taitavasti ja tymäkästi. En ole herkkä reagoimaan koviin ääniin, mutta kautta linjan meluisa esitys kummeksuttaa. Miksi lähes kaikki huutavat repliikkinsä? Nuori katsojakumppanini halusi korvatulpat väliajan jälkeen, sillä hän tiesi, että minulla djemben soittajana on laukussa aina sellaiset. Itse selvisin ilman.

Maria Lund ja Lari Halme ©Robert Seger


Kommentit

  1. Titanium Wallet : Titanium Tools and Tools
    Titanium-Sturdy Wallet is a titanium dive knife reliable tool that smith titanium allows titanium scrap price you to quickly and easily titanium auto sales add your mens wedding bands titanium own personal project projects to your project in seconds.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokki, varas, vaimo ja rakastaja

Kartta – Kansallisteatteri