Ministeriä viedään


Aivot narikkaan ja Arenaan


Ray Cooney: Ministeriä viedään. Suomennos: Pentti Järvinen. Ohjaus: Neil Hardwick. Lavastus: Antti Mattila. Puvut: Irmeli Toivanen. Suomenkielinen kantaesitys Helsingin Kaupunginteatterin Arena-näyttämöllä 19.8.2015


Santeri Kinnunen, Asko Sarkola ja Esko Roine © Tapio Vanhatalo
Ray Cooneyn kirjoittama Ministeriä viedään on puhdasverinen farssi, jonka ydinmehua ovat väärinymmärtämiset ja väärään aikaan väärässä paikassa törmäilyt. Hotellin ovet paukkuvat ja vaatteet lentävät roolihahmojen yrittäessä selvitä tukalista tilanteista.

Se, että keskiössä ovat ministeri ja hänen erityisavustajansa, ei tee näytelmästä poliittista. 

Tapahtumat sijoittuvat hotelliin, jossa tärkeän poliittisen seminaarin osallistujat asuvat. Arenan pieni näyttämö asettaa omat rajoituksensa, mutta se ei yksin ole syypää laimeaan esitykseen.

Jotenkin vauhti ei saa syttymään, sillä eväitä oivalluksille ei ole. Suomalaispoliitikkojen nimien liruttaminen tekstiin ei tuo siihen juuri mitään lisää.

Pelkät vaimonpettämiskuvion koomiset kommellukset ovat turhan kepeää pohjaa kokonaiselle näytelmälle. En jaksa innostua liian usein ennakkoon arvattavista kuvioista.
Heidi Herala ja Asko Sarkola ©Tapio Vanhatalo

Taitavat näyttelijät vievät roolinsa hyvin läpi, mutta tekstillä ei ole tarjota heille tarpeeksi tavoiteltavaa. Asko Sarkolan mimiikka toimii ujon avustajan hahmossa, Esko Roine tömistelee ministerinä rehvakkaasti ja Santeri  Kinnunen herkuttelee hölmön tarjoilijan roolissa. 

Heidi Heralan rouva ministeri on kärkäs ja sellaisena joukkion mielenkiintoisin tyyppi. Sari Siikanderin viekoitteleva hunajainen on turhan yksioikoinen.

Kaupunginteatterin ohjelmistossa on pyörinyt tämänkaltaisia farsseja lähes joka vuosi. Mahtaisiko niiden aika olla jo ohi? Ainakaan nuoria katsojia ne tuskin houkuttelevat.

Neil Hardwickin ohjaama esitys saanee kuitenkin pikkujouluväen liikkeelle. Tai jos haluaa muuten jättää aivot narikkaan, niin Ministeriä viedään tarjoaa siihen oivan tilaisuuden.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Usko, toivo, huijaus – Ryhmäteatteri

Ihmisen ääni – Kansallisteatteri